Andrius Riauba 2010 m. rugsėjo 5 d., sekmadienis

Lyrinis hip-hop‘as yra grakštesnė ir laisvesnė šokio versija, dažnai atliekama pagal lėto tempo repo arba R&B muziką. „Tai – hip-hop‘as su emocija“- taip šį šokį apibūdina choreografė Kate Prince. Lyriniu hip-hop‘u siekiama pabrėžti choreografiją ir jos atlikimą, toks šokis nėra dažnai naudojamas improvizacijose (freestyles) ar kovose (battles).

Lyrinis hip-hop‘as išpopuliarėjo ir buvo pavadintas ketvirtajame “Tu gali šokti” (So You Think You Can Dance) sezone, kai Adam Shankman, choreografas ir šou komisijos narys, išvydęs Tabithos ir Napoleono D‘umo pastatytą šokį, panaudojo terminą „lyrinis hip-hop‘as“.

“Puiku, kad šiame šou turėjome galimybę pamatyti visiškai naują šokį – lyrinį hip–hop‘ą. Tabitha ir Napoleonas įrodė, kad hip-hop‘as nuostabus žanras, kuriuo galima atskleisti gražias ir jaudinančias istorijas.”
Adam Shankman

Pasak žurnalo “Dance Spirit”, įprastasis hip-hop‘as nuo lyrinės jo versijos skiriasi tuo, kad pastarojoje versijoje šokėjai ritmą interpretuoja visiškai kitaip.

Kuo lyrinis hip-hop‘as yra unikalus? Naudodami šokio judesius, atlikėjai tarsi pasakoja istoriją pagal dainos žodžius. Vyrauja lėti, grakštūs judesiai (tokie kaip slidimai (gliding) ir bangos (body waves)), kūno izoliacijos (isolations) (ypač krūtinės ląstos), įvairūs šiuolaikiniai sukiniai (bet ne pirouettes - sukiniai ant vienos kojos), popping‘as (tačiau be stiprių fiksacijų). Šokėjai – atsipalaidavę, nesuvaržyti ir laisvai judantys.

Kai kurie įprastojo hip-hop‘o šalininkai laisvesnio ir švelnesnio stiliaus šokio nepriskiria prie hip-hop‘o. Kiti, kaip, pavyzdžiui, Shane Sparks, išreiškia nuomonę, kad lyrinis hip-hop‘as turėtų būti atskiras žanras.


Lyrical Hip-Hop (Philip Chbeeb and Jeanine Favourite)


0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą